Sosyal ağlar :

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   DUYURULAR

YABANCI ŞİRKET ORTAKLARININ ÇALIŞMA İZNİ HAKKINDA

Doğrudan yabancı sermeye yatırımları (DYSY) ya da şirket ortaklıkları ile Türkiye Cumhuriyeti (TC) vatandaşı olmayan yabancı gerçek ve tüzel kişiler ülkemizde şirket kurarak ticari ve sınai faaliyetlerde bulunmaktadırlar.
Türkiye’de bağımlı ve bağımsız olarak çalışan yabancılar, 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun’a tabidirler.

İlgili kanunun 4. Maddesinde “Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, yabancıların Türkiye’de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce izin almaları gerekir.” Denilmektedir.
Buna göre;

Limited şirketler açısından, Türkiye’de çalışmayan ve işyerinin sadece ortağı olması durumunda olan yabancıların çalışma izni almasına gerek yoktur. Bununla birlikte şirket müdürü olması durumunda çalışma izni alması zorunludur.

Anonim şirketler açısından, yabancıların yönetim kurulu üyesi olmalarına rağmen, şirkette ortak olmak ve genel kurul kararlarını imzalamak dışında bir faaliyette bulunmaması ve bütün yetkilerini genel müdür olan bir TC vatandaşına devretmeleri durumunda çalışma izni almalarına gerek yoktur.

İkamet izni açısından, Yabancı uyruklu bir kişinin limited şirket ortağı olarak ya da anonim şirket ortağı/yönetim kurulu üyesi olarak Türkiye’de ikamet etmek istemesi ya da ikamet ediyor olması durumunda çalışma izni alması zorunludur.

Şirket ortağı olarak çalışma izni alınacak işyerinin kriterleri; • İşyerinin, • Ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL • Veya brüt satışlarının en az 800.000 TL • Veya son yıl ihracat tutarının en az 250.000 ABD Doları olması • En az 5 TC Vatandaşı istihdam edilmesi (verilecek bir yıllık çalışma izninin son altı ayı için aranır) • İzin isteyen şirket ortağı yabancının, • Sermaye payının en az yüzde 20 olması, • Sermaye Tutarının en az 40.000 TL olması zorunludur. Yukarıdaki şartların sağlanması durumunda gerekli belge ve bilgiler ile http://www.csgb.gov.tr adresinden “online çalışma izni başvuru sistemi” üzerinden müracaat edilir. Yabancılar, ilk çalışma izni başvurularını bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına yapar. Ancak, bağımsız çalışma izni için müracaat edecekler, en az 6 ay süreli ikamet tezkereleri olmak kaydı ile Türkiye’den de Bakanlığa müracaat edebilirler. Bağımsız çalışacak yabancılara, ilgili kanunun 7. Maddesine göre, Türkiye’de en az beş yıl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet etmiş olmaları koşuluyla Bakanlıkça bağımsız çalışma izni verilebilir. Çalışma izni bulunmayan yabancı çalıştıran işverenlere; her bir yabancı için, 8.381 TL idari para cezası verilmektedir.